Moi

tiistai 6. maaliskuuta 2012

Ja edelleen vaan madoista - vastaus keskusteluun...

Löysin eräältä keskustelupalstalta surullisen huvittavan kommentin, jossa oli ilmeisesti kommentoitu mun kirjoitusta. Sinänsähän mun ei tarvii puolustella mun mielipiteitä kenellekään, mut kopioin sen nyt silti törkeesti tähän, koska se kuvastaa niin hyvin lemmikinomistajien näkemystä. En oikein tiedä, kannattaako tollaselle nyt sitten rautalangasta vääntää, mutta yritän nyt kuitenkin korjata muutaman virheen... 
Vanhoja tuulia nuo ovat. Ja aivan idioottimaisia tuulia. Ensinnäkin tarvitaan vähintään kolme ulostenäytettä. Ne maksavat ja on älytöntä maksaa turhasta; 
Nää perustuu uusimpiin tutkimuksiin ja Suomen ehdottomasti menestyneimmän loistutkijan näkemyksiin. En lähtis ihan heti sanomaan idioottimaisiksi. Jos halutaan säännöllisesti tutkia onko koiralla matoja, niin riittää yksi ulostenäyte. Jos koiralla on matoja todettu, olisi tietysti kiva tietää, onko lääke tehonnut. Tällöin tarvitaan yksi näyte lisää. Ne tietysti maksaa ja sehän se ongelma juurikin on. Jostain syystä ihmiset on valmiita maksamaan koiran hankinnasta satoja, jopa tuhansia euroja, mutta sitten itketään, kun jotain tutkimuksia pitäisi tehdä. 
koirilla ei resistenttejä kantoja ole. Hevosten ja lampaiden ongelmat johtuvat järkyttävästä alimadottamisesta ja vielä päättömämmästä ivermektiinin käytöstä. Eikä niilläkään vastustuskykyiset kannat mikään ongelma ole.
Tohon en uskalla sanoa juuta enkä jaata, en kuitenkaan lähtis väittämään, etteikö koiralla ole resitenttejä kantoja jo olemassa. Mutta sen verran voin sanoa, että koirille tulee kyllä niitä enemmin tai myöhemmin, jos mitään ei tehdä.  Hevosten ja lampaiden ongelmat johtuvat juurikin siitä holtittomasta madottamisesta, mitä koiraihmisetkin harrastavat. Ja niillä todellakin on ongelma vastustuskykyiset kannat, koska niihin ei tehoa enää mikään lääke, ja loisesta riippuen seuraukset eläimelle ja tuotannolle voi olla vakavat.
Linkin jutussa oli myös selviä asiavirheitä kuten esim. laajakirjoisten tehossa. Eikä niitä laajakirjosia Suomessa siksi käytetä, että saadaan useampia matoja tapettu, vaan että saadaan useampi kehitysmuoto hengiltä. Jos laajakirjoisia ei käytä, niin sitten käytetään Canexia ym. ja niiden kanssa sitten saakin hetken kuluttua pelleillä aika tiiviiseen tahtiin.
 En ole valmis eläinlääkäri, joten juu, asiavirheitä saattaa olla. Mutta tuo ei oo ihan totta niistä laajakirjoisista. Tiedän kokemuksesta, että koiranomistajat valitsevat matolääkettä juurikin sen perusteella, että he luulevat laajakirjoisen tappavan kaikkia mahdollisia matoja, mikä ei tietenkään aina täysin pidä paikkaansa. Esimerkiksi leveä heisimato vaatii 8-kertaisen partsikvanteeli-annoksen, tällaista ei kyllä mikään laajakirjoinen kata, itse en missään nimessä antaisi koiralleni varmuuden vuoksi tällaista myrkkyannosta!

Kapeakirjoinen tehoaa paremmin yksittäiseen mato-lajiin ja sen eri kehitysmuotoihin. Huono juttu on kuitenkin se, että kaikkia kehitysmuotoja ei saa lääkkeellä tapettua. Osa suolinkaisista jää elimistöön uinumaan lepomuotoisina toukkina. Näitä ei käytännössä diagnosoida, niitä ei huomaa, eikä niitä saa häädettyä. Ne kuitenkin saavat pienen osan lääkkeestä ja pystyvät sen avulla kehittämään resistenssimekanismejään.
Masentavan huvittava oli vertaus antibiootteihin. Aivan typerää, ei noilla kahdella asialla ole mitään tekoa keskenään.
Masentava kyllä, en sanoisi kuitenkaan huvittavaksi. Valitettavasti tilanne matolääkkeiden ja antibioottien kohdalla on hyvin samankaltainen, näillä lääkkeillä on itse asiassa hyvin paljonkin tekemistä toistensa kanssa. Bakteerien resistenssimekanismit tietysti ovat erilaiset kuin madoilla, mutta periaate on hyvin samanlainen. En nyt jaksa esitelmöidä näistä mekanismeista enempää, juuri oli bakteeritenttikin :P
Nämä ns. suositukset tulevat akateemisiltä tutkijoilta, jotka eivät ole tekemisissä aidon elämän kanssa. Se, että eläinlääkinnässäkin painotetaan tutkimiseen eikä kliiniseen osaamiseen,, ja että lekurit ja labrat haluavat työllistää itseään, ja että Tanskassa sikatalous aiheutti ongelman, ei ole oikein missään kontaktissa meikäläisen arkipäivän kanssa. Valitettavasti.
Huoh. Nämä suositukset tulevat eläinlääkäriltä, joka on paljonkin tekemisissä aidon elämän, oikeiden koirien ja niiden puupäisten koiranomistajien kanssa. Tuokin on jotenkin tosi yleinen kommentti, että eläinlääkärit ja labrat haluaa tienata rahaa ja työllistää itseään. En tiiä mitä tähänkin pitäisi sanoa. Olisko hevonhuttu sopiva sana? Kakkatutkimuksista ei todellakaan tienaa niitä miljooneja, kyllä ne isot rahat on ihan muualla. 

En haluu nyt mollata ketään henkilökohtaisesti. Minusta on kuitenkin sääli, että ihmiset mitään asiasta ymmärtämättä haukkuvat eläinlääkäreiden mielipiteet tuosta vaan edes yrittämättä ymmärtää. Tällaista tapahtuu harmittavan paljon, ihmiset poimii jotain tietoa netistä, eikä osaa laittaa sitä oikeaan asianyhteyteen. Luulevat sitten tietävänsä... Osa perusteluista on niin säälittäviä, ettei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa päin naamaa. 


On niin harmi, että ihmiset vaan tuijottavat omaa napaansa ja tekevät vaan, mitä itselle on helpointa ja halvinta. On tosi ikävää, jos sellaisten tyyppien takia muutamien kymmenien vuosien päästä ollaan koirien kanssa samassa tilanteessa kuin nykyään lampaiden ja hevosten. En tiedä, mitä tollaisille pitäisi sanoa. Ehkä on parasta olla sanomatta enempää, koska aina tulee olemaan ihmisiä, jotka ei edes halua ymärtää...  

Tää matokeskustelu loppu nyt tähän, en kommentoi enää enempää. Jos ei mene perille, niin sitten ei mene. Toivottavasti edes joku saa vähän miettimisen aihetta ja pohtii, jospa itse voisi tehdä jotain asialle. 

5 kommenttia:

  1. Ai kamala, tämä postaus sai oikein vereni kiehumaan.. Taas joku internetin voimalla pätemään päässyt kukkahattutäti siellä huutelee.. :€

    Mun mielestä ylipäätänsä tämä madotus-postaus oli todella mielenkiintoinen ja on hyvä, että se herättää keskustelua, mutta että tuohon suuntaan? Kyllä mä mielummin tutkituttaisin(ehkä muutaman vuoden päästä itse tutkinkin) koiran ulosteen, koska ihan samalailla madot kehittävät itselleen resistenssin kuin bakteeritkin..

    "Nämä ns. suositukset tulevat akateemisiltä tutkijoilta, jotka eivät ole tekemisissä aidon elämän kanssa." Tää on kyllä absurdi väite, suurin osa tutkijoista on nimenomaan "kenttätyössä" varsinkin, jos on kyse tällaisesta aiheesta kuin suolistossa elävät madot! Huoh on kyllä oikein hyvä sana kuvaamaan fiilistä, joka mut valtasi..

    VastaaPoista
  2. Niinpä. Kiva kun joku sentäs on mun kaa samaa mieltä :)

    Ja tätä tapahtuu valitettavan usein. Ihmiset ei tajua, miksi eläinlääkäri ei suostu enää leikkaamaan kuolemansairasta syöpäkoiraa, sillä juurihan oli tuossa Internetissä juttu koirien syöpähoidosta. Mokoma eläinlääkäri ei suostu antamaan antibiootteja, vaikka koira köhii ja yskii keuhkonsa pihalle. Tai kamala eläinlääkärisetä ei suostu hoitamaan koiraamme, vaikka se on muuten perusterve, väittää että Brucellan saanut koira pitäsi lopettaa, vaikka olihan netissä juuri juttu että siihen tehoaa kolmen antibiootin sekoitus...

    No, mutta tuollaisia on aina, ei ihmiset aina halua käsittää. Se ehkä kuuluu näihin ammatin varjopuoliin. Aina ei voi ihmisten mielipiteet, suositukset ja eläinten hyvinvointi kohdata. Silloin pitää vaan keksiä joku kompromissi...

    VastaaPoista
  3. Kommentoin ekaa kertaa, vaikka säännöllisesti käynkin lukemassa. Kiitos matopostauksesta, omastakin mielestäni se oli erittäin mielenkiintoinen!

    Ikävää luettavaa oli nuo jonkun kommentit, ja täynnä selkeitä asiavirheitä. Resistenssin kehittyminen on resistenssin kehittymistä, ei siinä auta ruveta hiuksia halkomaan. Resistenssi kehittyy nimenomaan valintapaineessa, minkä osoittavat sairaalabakteerit ja esim. DDT:lle resistentit malariahyttyset.

    Älä välitä, aina jonkun pitää päästä pätemään!

    Nimim. toivottavasti joku päivä myös eläinlääkiksessä opiskeleva

    VastaaPoista
  4. Hyvä vastine! Eikä ole kukkahattutäti ollut asialla, kuten Ria tuossa edellä oletti...
    Minä en ole mikään ammattilainen, mutta minuakin raivostuttavat nuo kaikkitietävät, vakuuttavasti esitetyt kommentit, joita olet saanut.
    Minäkin kerran tyhmyyksissäni heitin ilmaan yhdellä foorumilla kysymyksen rokotuksista ja takkiin tuli, ja rankasti. Ja minähän vaan halusin keskustelua.
    Eli kyllä välillä on niin vaikeaa. Onneksi on kasvamassa fiksuja tulevia eläinlääkäreitä.
    Tykkään kovasti paljon blogistasi. Sitä lukemalla sivistän hiukan itseänikin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos anonyymi ja HooPee :)

    Jep, ei tuo tyyppi ole mikä tahansa kukkahattutäti, kävin sen kotisivuilla ja vaikuttaa siltä, että on ottanut asioista selvää. Lähteistä ja niiden luotettavuudesta en sitten kommentoikaan enempää... Selkeitä virheitäkin on, olisin tosi varovainen tyypin tekstien kanssa :P Tää on musta tosi harmi, joku tavis koiranomistaja voi pitää sen tekstejä hyvinkin fiksuina ja hyvin perusteltuina. Varmasti osa on ihan järkevääkin, mutta osa taas kaikkea muuta...

    Ja jep, mulla on foorumeista samanlaisia kokemuksia. En oo moneen vuoteen kirjoitellut yhtään mihinkään, kuulun ainoastaan rotuyhdistyksen foorumiin ja älyvuotoon :) Jotenkin tuntuu, että foorumeille eksyy aina kaikista suurimmat idiootit :P

    Hmm, en muutes tienny et DDT:tä vastaan on resistenssiä. Kuvittelin aina, että kyseessä on sen laatuinen myrkky joka tappaa kaiken elävän ja vähän enemmänkin... :P

    VastaaPoista