Moi

keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Aaah, on taas niin turhauttava olo. Perjantaina on elinpatologian ensimmäinen tentti ja tenttialue ylittää taas kerran mun omaksumiskyvyn huomattavasti.

On ihan liikaa tauteja, oireita, tiloja, nimityksiä, muutoksia, en vaan pysty omaksumaan kaikkea. Tuntuu, että meiltä taas vaaditaan vaikka mitä ja vaikka kuinka opiskelen, niin tieto ei meinaa tarttua.


Silti uskon vakaasti, että kaikki työ ja tuska maksaa itsensä takaisin vielä joskus. Mä ainakin opin pidemmän päälle huomattavasti enemmän tällä tavalla kuin jos tankkaisin edeltävänä iltana/yönä kaiken tarvittavan ja oksentaisin kaiken tiedon paperille tentissä seuraavana aamuna...

Nyt tentittävään alueeseen kuuluu ruuansulatuskanava, sydän ja verenkierto, munuainen, maksa, virtsatiet ja hengityselimet. Toinen tentti on muutaman viikon kuluttua ja siihen kuuluu sitten loput elimet.




Saimme viime viikolla pohdittavaksi tapausselostuksia, tyyliin " Musti juo ja pissaa tavallista enemmän, sen limakalvot on vaaleat ja sen turkki näyttää kiillottomalta" Siinä pitää sitten päätellä ensinnäkin, mihin elimeen vika kohdistuu, sitten on annettu esimerkiksi verikokeiden tuloksia, röntgenkuvat ja muita tutkimustuloksia ja siitä pitää tietää, mistä sairaudesta on kyse. Sitten pitää myös selostaa, mitä raadonavauksesta löytyisi ja miten muutokset ovat selitettävissä.




Kuulostaa esimerkiksi aika mystiseltä, että hermosto-oireiden takana voi olla maksan vajaatoiminta, tai että munuaisen vajaatoiminta voi johtaa anemiaan... Patologia on kuin salapoliisityötä :)

Histopatologiassa puolestaan tutkitaan sairauksien mikroskooppisia vaikutuksia. Monet sairaudet tunnistaa varmasti vasta siitä, tai ainakin niistä saa viimeisen varmistuksen.





Naurattaa vähän, kun viime vuonna oltiin ihan pihalla, mistä elimestä on kyse ja miten kummassa erotetaan toisistaan vaikkapa kohtu ja ohutsuoli. Nyt meille lätkäistään viisi munuaisnäytettä ja jokaisesta pitäisi erottaa nekroosi, fibroosi, ödeema ja pitää tietenkin myös osata erottaa eri valkosolutyypit ja tehdä valmis diagnoosi...
















Ylhäällä on kohdun limakalvoa ja oikealla jejunum eli ohutsuoli. Kuvat täältä




Nykyään luennoisijat pitävät itsestäänselvänä, että osataan erottaa toisistaan niinkin helppo asia kuin kaksi erilaista elintä, mikä tosin ei aina ole ihan helppoa. Pahasti tulehtuneessa keuhkossa ei esimerkiksi välttämättä näy yhtään tyhjää alveolia ja kaikki näyttää lähinnä vaaleanpunaiselta pilkkumassalta...

Pneumonia keuhkoissa
No, eipä tässä auta itkut markkinoilla. Pitää mennä hommiin ja selättää patologian kirja :P


Heipsan taas ensi kertaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti