Moi

lauantai 2. huhtikuuta 2011

Vihdoinkin se alkaa!



Lopultakin asiaan! Tältä siis näyttää ensimmäinen syksy.
Isolla alkukirjaimella merkatut ovat luentoja, esim. B'
w ja S'w, pienellä painetut ovat harjoituksia, kuten s'h ja o'a. Ensimmäinen kirjain kertoo aineen (esim. B on Solun aineenvaihdunta ja S solut ja kudokset) ja toinen kirjain ilmoittaa paikan, jossa opetus pidetään.

Oikeasti se ei ole ihan näin paha, kuin miltä se näyttää. Noin puolet pienellä painetuista putoaa pois, sillä meidät on jaettu harjoituksissa kahteen ryhmään.

Syksy alkaa mukavasti Solut ja kudokset - kurssilla, jossa opiskelemme, miltä eri solutyypit ja kudokset näyttävät mikroskoopin alla ja mitä ne tekevät. Saamme pitkän listan näytteistä, jotka meidän tulee piirtää mikroskoopin avulla. Saamiemme avainten avulla pääsemme mikroskopointiluokkaan mihin päivään tahansa, vaikka keskellä yötä!



Hieman enemmän vaikeuksia tuottaa Solun aineenvaidunta. Kurssi on tiivis ja täynnä vaikeaselkoista asiaa solujen ihmeellisestä maailmasta. Tässä vaiheessa en voi olla nauramatta tätä ironiaa: valitinko joskus, että Galenos on paksu ja vaikealukuinen?! Jos nykyinen tenttikirja on yhtä laiha kuin se, saatan jo lähes pomppia riemusta! :)

Hieman vaihtelua soluihin tuo luuopin kurssi. Pääsemme hipelöimään ihka oikeita luurankoja ja pyörittelemään käsissämme milloin mitäkin luuta. Sen lisäksi että täytyy osata kaikki eläimen luut, täytyy vielä osata erottaa eri eläinlajien luut toisistaan ja kertoa oleelliset erot. Siinä ei ole vielä läheskään kaikki, vaan täytyy myös opetella kaikki mahdolliset nystyt, ulokkeet, kuopat ja röpelöt luiden pinnalta. Ja kaikki tietenkin kolmella kielellä: suomeksi, latinaksi ja englanniksi. Varsinkin latina tuottaa pieniä ongelmia, kun kauhea pläjäys tulee kerralla, mutta kieleen pääsee onneksi sisään aika nopeasti ja pian huomaan näkeväni untakin latinaksi!

Vaivalla tankatut nystyt ja ulokkeet saavat järkeä vasta lihasopin kurssilla, kun opetellaan, mihin eri lihakset kiinnittyvät. Pääsemme myös oikeiden raatojen pariin, mutta siitä lisää myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti