Moi

perjantai 20. heinäkuuta 2012

Tulevan opiskelijan muistilista

Tuntuu hullulta ajatella, et koulun alkuun on vielä yli puolitoista kuukautta. Mä oikeesti jo odotan sitä, samoin kuin pari edellistäkin vuotta. Oon kyl toivoton koulufriikki. Silti mä sit aina tuun tänne valittamaan, et ei jaksa lukea, luennot ei motivoi, kirjoja ei ehdi avata ja valivali. Mut kyllä mä oikeesti viihdyn tuolla koulussa, on se vaan niin mahtava paikka ja täynnä ihania ihmisiä <3

Oon varma, että tulevat ykköset odottaa koulun alkua jo hyvin malttamattomina, ite ainakin laskin suunnilleen päiviäkin ja edellisiltana jännitti enemmän kuin pääsykokeissa :D

Aattelin kerätä tähän lyhyen muistilistan asioista, jotka tulevan opiskelijan tulisi muistaa.

1. Tärkein on ehdottomasti vastaanottaa opiskelupaikka. Sen voi tehdä kirjallisesti lähettämällä hyväksymiskirjeen mukana tullut lappu postitse ja muistaakseni se onnistuu myös netissä. Opiskelupaikan vastaanottamiseen on päivämäärä, jonka jälkeen paikka menee jakeluun varasijoille jääneille. On siis tosi tärkeetä hoitaa tää heti, ettei se unohdu.

2. Heti välittömästi kannattaa laittaa vetämään myös asuntohakemus. Voisin ehkä joskus vielä tehdä aiheesta ihan oman tietoiskunsa eri vaihtoehdoista, ite ainakin stressasin asumisasiaa kaikkein eniten ennen koulun alkua, kun sopivaa kämppää ei meinannut löytyä millään. Hoasilta löytyy soluasuntoja, kaverikämppiä, pienkaksioita, johon saa koirankin, perheasuntoja sekä yksiöitä jatko-opiskelijoille. Lääketieteen kandiseuralla on yksiöitä lääketieteen opiskelijoille edullisesti, näitä voi hakea myös elukan opiskelijat. Osakunnilla on myös asuntoja, yleensä valikoimaan kuuluu niin solu-, perhe kuin kaverikämpätkin. Valikoima hieman vaihtelee eri osakunnilla. Lyyran asuntovälityksestä saa yksityisiltä vuokranantajilta kohtuuhintaisia vuokrakämppiä, näitäkin kannattaa vilkuilla. Kaupungilta saa edullisia vuokrakämppiä myös, tätäkin kannattaa kokeilla. Yksityisiltäkin voi toki asuntoja katsella, mutta pk-seudun hintataso ylitää reilusti keskiverto-opiskelijan maksukyvyn. Hyvä vaihtoehto vuokra-asumiselle on asumisoikeusasunto, tätä kannattaa harkita erityisesti, jos säästötilille on jo kertynyt pieni summa varastoon.

3. Opiskelijakortti kannattaa hakea myös ajoissa, jotta se ehtii valmistua koulun alkuun mennessä ja saapua Helsingin konttoriin. Hakemuksen voi tehdä helposti netissä. Kortin saa lisämaksusta myös kansainvälisenä ISIC-korttina, jolloin se kelpaa myös ulkomailla.

4. Kirjatilauksella ei sinänsä ole kiire, eikä sen kanssa kannata hätiköidä. Kaikkia kirjoja ei edelleenkään tarvii hankkia ja monet saa käytettynä tai lainattua vanhemmilta opiskelijoilta. Kirjoja kaupitellaan mm. ekyn foorumilla.




4 kommenttia:

  1. Millasia päiviä eläinlääkkiksessä on ? Mietin vaan, että jos joskus pääsen sinne, pystynkö hoitamaan koirat, opiskella ja ehkä käydä töissä siinä samalla :)

    VastaaPoista
  2. Hyvin onnistuu :) Tääkin on aihe, josta vois joskus kirjoittaa oman postauksensa. Tosi harvoin on koulua 8-16, kuten mä ennen luulin. Usein on luennot aamulla esim. 8-12 tai 10-12 ja iltapäivällä voi olla jotai harkkoja, labraa tai leikkelyitä, nääkin kestää tosi harvoin yli kolmeen ja niitä on yleensä ehkä pari kertaa viikossa... Lisäksi luennot ei oo pakollisii ja pakollisia harkkoja jne on loppujen lopuksi aika vähän.

    Tiedän tosi monia, jotka tekee koulun ohella töitä, se ei oo mikään este. Toki se riippuu itsestä, kuinka paljon jaksaa tehdä ja paljonko haluaa panostaa kouluun, mut ainakin ekat kolme vuotta ehtii hyvin tehdä myös viikolla iltavuoroja. Ite koen melko rankaksi yhdistää koulun ja työt, mut oon tehnyt ykkösellä töitä koulun ohella, kakkosella sit tein niin, et olin kaikki lomat töissä, mut ei koulun ohella. Ensi vuonna oon osa-aikaisena koko kolmosen.

    Ja koiran. Nooh, jotain voi ehkä kertoa se, et aloitin kolme uutta harrastusta noin koulun alkamisen kunniaksi, tällä hetkellä treenaan tavoitteellisesti mm. tokoa tavoitteena valio ja SM-kisat ja me perustettiin kouluporukalla sekä haku- että vesipelastusporukka.

    Toki joskus joutuu tekee kompromissejä, kaikkiin koulun bileisiin ei ehkä voi mennä, joskus joutuu sovittamaan työt koulun mukaan, joutuu ehkä joskus jättämään luennon välistä tai uusia jonkun tentin. Mut tää ei oo vakavaa :) Nelosella ja vitosella on sitten enemmän koulua, ainakin viitosella ollaan täyspäiväisesti sairaalalla. Monet lopettaa viimeistään silloin työt, tiedän kuitenkin erään, joka teki silloinkin viikonlopputöitä ja hyvin sekin näytti pärjäävän...

    Mulla on ykkösen ja kakkosen lukkaritkin jossain vanhassa postauksessa, jos jaksat kaivella :)

    VastaaPoista
  3. Ihanaa kun löyty tämmönen blogi :) Mulla on aina haaveena ollut eläinlääkärin ammatti, mutta vähän jänskättää toteutuuko haave, kun en ole mikään kemiafysiikkamatikkanero :o Mua on kans kiinnostanu tuo opiskelu käytännössä, eli onko just aikaa mahd töihin ja tietty koiraan. Onnistuukohan asuminen junamatkan päässä, esim hämeenlinnassa, vai pitääkö asua Helsingissä?

    VastaaPoista
  4. Toki se onnistuu, tiedän mä ihmisen, joka on asunu Tampereella koko opiskelun, sit on aika paljon lähikunnissa asuvia, esim. espoosta tai sipoosta menee kuitenkin hetki ajella :)

    Ekat 3-4 vuotta on aika paljon luentoja, jotka ei oo pakollisia, niistä voi aina halutessaan joustaa, jos ei jaksa matkustella. Toki se on yksilöllistä miten sen kokee, ite en kyllä jaksais kulkea kauempaa joka päivä, mun mielestä jo 30 minsaa bussilla on ihan liikaa :) Toisaalta, kestää Espoostakin helposti tunti kouluun ja mullakin huonona päivänä menee 45 minsaa kotiin, tuskinpa Hämeenlinnaan menee ajallisesti yhtään kauemmin.

    Sitten viitosvuonna voi muutto Helsinkiin toki tulla ajankohtaiseksi, silloinhan ollaan koko vuosi klinikalla ja päivät voi venyä pitkiksi. Lisäksi on päivystyksiä, jolloin olisi ehkä kivempi, ettei tarttis enää kovin pitkälle matkustella. Mun mielestä asuminen ja matkustelu on kuitenkin pitkälti vaan järjestelykysymys. Riippuu tosiaan ihmisestä, mun mielestä 10 minsan koulumatka olis aika sopiva, mutta jonkun mielestä taas tunti on ihan ok.

    Tosta työ ja koirajutusta pitää varmaan tehdä joskus oma postauksensa, kun tää tuntuu vaivaavan monia :) Varmaan puolet meidän luokalta tekee töitä koulun ohella, ei se oo ongelma. Ja ite harrastan tällä hetkellä koiran kanssa kuutta eri lajia suht aktiivisesti, joten ei, se ei todellakaan ole este :D

    VastaaPoista