Moi

keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Tietoisku asunnon hakemisesta

Kovin ajankohtainen asia uusille opiskelijoille on asunnon löytyminen. Asia ressasi mua aikoinaan tosi paljon, joten aattelin kerätä tähän lyhyesti tietoiskun aiheesta.

Mistä kämppää voi hakea?

Hoas - Helsingin opiskelija-asuntosäätiö

Hoasilla on suurin ja monipuolisin opiskelijakämppävalikoima, joten tähän kannattaa ehdottomasti laittaa hakemus vetämään. Hoasilla on solu-, kaveri-, perheasuntoja sekä pienkaksioita ja yksiöitä. Asunnot ovat kohtuuhintaisia ja yleensä pyritään opiskelijat laittamaan lähelle opiskelupaikkaa. 

Osakunnat

Hieman osakunnasta riippuen asuntovalikoima voi olla hyvinkin laaja. Useimmilla on ainakin soluasuntoja, osalla myös yksiöitä ja kaksioita. Nämäkin asunnot ovat yleensä kohtuuhintaisia ja opiskelupaikkoja lähellä. Osakuntaan liitytään siinä vaiheessa kun vastaanotetaan opiskelupaikka, muistaakseni maksu on joku 12€ vuodelta. Liittyminen on toki vapaaehtoista, mutta jo asunnon toivossa siihen kannatta liittyä ainakin ekan vuoden aikana. Osakunnilla on lisäksi paljon muuta toimintaa, johon kannattaa toki osallistua ;) 

Mediomat

Lääketieteen kandiseuralla on asuntoja Ruskeasuolla sekä Pikku-Huopalahdella. Asuntoja voi hakea kaikki lääkisten opiskelijat, myös elukkalaiset. Uusille ykkösille järjestetään ihan oma hakunsa, johon jätetään kirjallinen hakemus. Asunnot ovat enimmäkseen yksiöitä ja niissä saa asua koko opiskeluajan. Mediomiin saa ottaa myös lemmikkejä, jonka takia siellä asuu yksi sun toinenkin elukkalainen :)
http://www.lks.fi/mediomat

Lyyran asuntovälitys

Lyyran asuntovälityksessä yksityiset vuokranantajat markkinoivat asuntonsa. Vuokrat ovat huomattavasti korkeammat kuin opiskelijakämpät, mutta edullisempia kuin vapailla markkinoilla. Näitäkin kannattaa pitää silmällä. Lemmikit ovat sallittuja jos vuokranantaja sallii. Tämä vaihtelee aika paljon, jotkut voivat olla hyvinkin tarkkoja kämpästään...
https://www.lyyra.fi/asunnot/

Helsingin kaupunki

Kaupungilta saa edullisia asuntoja ympäri Helsinkiä, näitäkin kannattaa hakea, jos vaikka tärppäisi. Asuntoja on tietääkseni kaiken kokoisia ja niitä kai vuokrataan ihan yksineläjillekin. Lemmikitkin ovat tietääkseni sallittuja.
https://www.stadinasunnot.fi/

Vapaat markkinat

Vuokrakämppiä voi toki katsella ihan yksityisiltäkin, mutta pk-seudun hintataso on aika huimaava. Pelkkä kurja yksiö voi helposti maksaa 600-700€, sijainnista riippuen. Jos hakee kämppää kahdestaan, voi ehkä onnistuakin, toki niitä edullisiakin asuntoja löytyy.
Vuokrakämppiä löytyy esimerkiksi täältä: ww.vuokraovi.com, www.vvo.fi, www.sato.fi


Kuka sitten voi hakea mitäkin kämppää ja mitä kannattaa hakea? 

Soluasunto: Uudet opiskelijat laitetaan yleensä näihin asumaan. Solukämpät on yleensä kaksioita tai kolmioita, joissa jokaisella on oma huone ja keittiö, kylppäri ym. on yhteisiä. Solukämpät jaetaan totta kai sukupuolen mukaan, eikä lemmikit ole sallittu. Soluasuntoja löytyy ihan Viikin kampuksesta sekä lähiympäristöstä reilusti. Vaikka soluasumisessa onkin omat huonot puolensa, kannattaa hakemus joka tapauksessa laittaa, varsinkin jos asuu kauempana. On tärkeää saada edes joku katto pään päälle, ettei tarvii puiston penkillä asua. Toisaalta soluasunnot ovat yleensä edullisempia kuin muut vaihtoehdot, vuokra vaihtelee sijainnista riippuen noin 200-360€.

Kaverikämppä: Jos ajatus ventovieraasta kämppiksestä tuntuu huonolta, voi kämppää toki hakea kaverin kanssa. Kannattaa myös esim. vuosikurssin fb-sivuille laittaa kyselyä, jos tämä kiinnostaa. Luulen, että tulevan kurssikaverin kaa voi olla mukavampi asustella kuin ihan random tyypin :) Kaverikämppiä löytyy ihan Viikistäkin laaja valikoima. Kaverikämppiin saa ottaa myös lemmikkejä, toisin kuin soluasuntoon. Hintataso on jotain 300-400€/henkilö.

Perheasunto: Pariskunnat saavat yleensä kaksion tai kolmion, joten tällaista kannattaa hakea, jos katon alla sattuu asumaan vielä se toinen puolikas. Perhekämppiä löytyy niin Viikistä kuin kauempaakin. Lemmikitkin ovat tervetulleita näihin. Hinta on tietääkseni samassa luokassa kuin kaverikämpissä.

Pienkaksiot: Nämä on tarkoitettu yksinasuville ja etusijalla ovat lemmikinomistajat. Valitettavasti kämpät eivät sijaitse ihan koulun läheisyydessä, vaan hoasilla on asuntoja mm. Vantaan Jokiniemessä, Koivukylässä sekä Korsossa. Asunnot ovat kuitenkin muihin verrattuna hyvinkin kookkaita ja hinta sijainnin takia hyvin edullinen. Oma kämppäni esimerkiksi on melkein tuplat isompi kuin Viikissä asuvan kaverini yksiö ja vuokra on täsmälleen saman verran. Hinta vaihtelee noin 350-400€.

Yksiöt: Yksiöt on tarkoitettu lähinnä jatko-opiskelijoille. Näitä voi hakea joskus kolmannesta vuodesta eteenpäin. Kämppiä on ihan Viikissäkin koulun vieressä, asunnot ovat kuitenkin todella pieniä ja hinta suhteessa aika korkea. Yksiöihin saa tuoda lemmikkejä.

Asumisoikeusasunto - vaihtoehto vuokra-asumiselle

Tää on mun mielestä hyvinkin varteenotettava vaihtoehto opiskelijallekin. Kyseessä on omistusasumisen ja vuokra-asumisen välimuoto. Asunnon hinnasta maksetaan asumisoikeusmaksu, joka on noin 15% asunnon hankintahinnasta. Sen lisäksi maksetaan kuukausittain käyttövastike, joka on kuitenkin huomattavasti vuokratasoa pienempi. Asukas ikään kuin omistaa asunnon, eikä kukaan voi häätää esimerkiksi haukkuvan koiran takia. Pankilta saa lainaa aso-maksua varten ja sen takaisinmaksua voi sopia pankin kanssa itselleen sopivaksi. Kun asunnosta luopuu aikoinaan, alussa maksettu aso-maksun saa takaisin.

Asuntoja on laaja valikoima ja hintataso toki riippuu sijainnista. Valitettavasti Viikki on yksi kalleimmista alueista, mikä näkyy myös asumisoikeusasuntojen hinnoissa. Yksiön saa 12 000-16 000 € hinnalla ja käyttövastike on 450-600€/kk. Kaksio irtoaa noin 14 000-20 000 € ja 600-800€/kk hinnalla. Käyttövastiketta varten saa normaalisti asumistukea. Kaikki asunnot joita olen katellut, ovat siistejä ja hyvillä sijainneilla. Useimmissa on oma parveke ja osassa jopa saunakin - todellista luksusta siis opiskelijalle :)

Asumisoikeusasuntoa varten haetaan kaupungilta järjestysnumero, jonka jälkeen voi hakea asuntoja joista on kiinnostunut. Asunnon saa pienimmän järjestysnumeron omaava henkilö, joten mitä kauemmin odottaa, sitä varmemmin saa asunnon. Tässä ei siis tarvitse kilpailla kenenkään kanssa asunnosta, vaan sen saa yksinkertaisesti se, jolla on pienin järjestysnumero eli kuka on kauiten odottanut. Vaikkei tämä asumismuoto vielä kiinnostakaan, kannattaa oikeasti hakea järjestysnumeroa jo nyt, siitä voi olla tosi paljon hyötyä myöhemmin, jos tällainen asunto myöhemmin sattuisikin kiinnostamaan. Numero ei maksa mitään ja se on voimassa niin kauan, että ottaa vastaan asumisoikeusasunnon.

9 kommenttia:

 1. Heip! Itse hain ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen (jonka vietin hoasin solussa) yksiötä HOASilta ihan vain kokeilumielessä ja sain Viikistä, 31,5m2/375e, uusi ja siisti. :) Tosin siinä ei sitten saanut asua kuin 2 vuotta ja nyt on asunnonhankinta-asia taas ajankohtainen, mutta että mahdollista on saada yksiö vaikka ei olisi montaa vuotta vielä opiskellutkaan. :)

  VastaaPoista
 2. Oho, johan onnisti! Mä muistin, et se olis ollu hyvinki tarkkaa ketkä saa yksiön, hoasin sivulla on muistaakseni joku et 180 opintopistettä pitää olla kasassa, mut voi olla et tilanne on eri, jos on asunu solussa Hoasilla. Tosin mua ei kyl sais kirveellä eikä kymmenen hevosen voimalla soluasuntoon... :D

  Sepä siinä just onkin, et saa asua vaan kaksi vuotta, eikä sen jälkeen enää voi hakea uudelleen... Se mun kaverin kämppä oli kyl toooosi pieni, mä en pystyis asumaan sellaisessa, ihan jo lemmikkienkin takia. Tila loppuu kesken :P

  VastaaPoista
 3. Millähän logiikalla asumisoikeusasunto on hyvä vaihtoehto? Miksi kannattaa maksaa yli kymppitonni pohjalle, että saa maksaa asunnostaan jotakuinkin samaa vuokraa, kuin yksityisellä puolella?

  VastaaPoista
 4. Heippa!

  Jos löydät Viikistä yksityiseltä yksiön 450 euron kuukausivuokralla, niin kerro ihmeessä mullekin! Mä oon etsinyt kaksi vuotta, enkä oo vielä löytänyt sitä! :)

  Asumisoikeusasunnossa on se pointti, että sä tavallaan omistat asunnon, kukaan ei voi heittää sua pihalle, jos järkkäät bileet kavereille tai sulla on koira, jota naapurin mummo vihaa. Asuntoon voi myös tehdä pieniä remontteja, mitä ei vuokra-asuntoihin voi tehdä. Lisäksi tuo kymppitonni on sijoitus, asunnon arvohan voi nousta ja aikoinaan luopuessasi asunnosta saat tuon rahan takaisin... Lisäksi asunnon voi edelleenvuokrata ihan miten itse tykkää, kaikki vuokranantajat sen puoleen ei arvosta sitä välttämättä.

  Lisäksi kun vertaa vaikkapa hoasin asuntoja ja näitä, niin kyllä asumisoikeus voittaa ihan kevyesti 100-0. Ne on paljon siistimpiä, viihtyisimpiä ja niissä on oikeesti jouduttu miettimään asukasta, mitä ei kyl kaikista hoasin kämpistä voi sanoo... Lisäksi monessa Viikin aso-kodissa on sauna <3 <3 <3

  Jos ei oo varaa osta omaa asuntoa, mutta ei halua maksaa älyttömiä vuokria, on asumisoikeusasunto mun mielestä ihan loistava vaihtoehto.

  VastaaPoista
 5. Asumisoikeusasunnossa asuvana voin suositella lämpimästi! 34,5 neliöinen, 2010 valmistunut yksiö Helsingissä, hyvät kulkuyhteydet, ulkoilumaastot, 5km koulumatka ja maksaa 398e/kk. Ei siihen hintaan saa Helsingistä mitään vuokra-asuntoa yksityiseltä... Ja asumisoikeusmaksunhan saa takaisin kun muuttaa pois, eli se on siis käytännössä vain panttimaksu, eikä siinä menetä rahaa.

  VastaaPoista
 6. Kyllä minä näkisin asumisoikeusasunnon ongelmana nimen omaan tuon alkupääoman hankkimisen. Kaikki eivät halua ottaa lainaa tämän maksamiseen (jolloin korkojen johdosta joka tapauksessa menetät osan pantista), eikä taida myöskään ihan jokaisen vanhempien takataskuista löytyä.

  VastaaPoista
 7. No tuo on kyl totta, aso-kämppä vaatiikin melkein sen, et on entuudestaan jotain pääomaa säästötilillä, esim. mäkin pidin pari välivuotta lukion jälkeen, ni sain töistä säästöön jonkun verran rahaa. Lainaakaan ei välttämättä opiskelijalle anneta noin vaan, pitää olla takaajat ja kaikki.

  Mut no, mä oon sen verran hurjapää, et ostaisin kyl oman kämpän vaik heti, jos sopiva löytyis, pankki suostuis myöntämään lainan ja ei olisi sitä ongelmaa, ettei saa asumistukea :) Siks mä ite en näe tota kymppitonnin lainaa ongelmana :D

  VastaaPoista
 8. Haen ensi keväänä eläinlääkikseen, ja olen tuota asumispuoltakin jo miettinyt. Jos jotenkin ihmeen kaupalla pääsisin ensimmäisellä yrityksellä sinne :D Itsellä on kaksi koiraa lähdössä mukaan, ja se vähän rajoittaa. Miten vaikea opiskelija asuntoa on saada? Kannattaako muuttaa helsinkiin jos vaan pääsee, vai jäädä suosiolla vaikka riksuun tai hyvinkäälle asumaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,

   saatavuus riippuu hirveästi ajankohdasta. Eniten hakijoita on luonnollisesti loppukesästä ja alkusyksystä, silloin voi joutua hieman etsimään, toisaalta keväällä myös vapautuu eniten asuntoja, kun ihmiset valmistuvat. Helpoiten asunnon ehkä saa joskus alkuvuodesta.

   Sekin vaikuttaa tosi paljon, kuinka tarkasti rajaa hakutoiveensa. Jos on valmis hieman joustamaan sijainnista, pitäisi asunto kyllä saada. Joka tapauksessa hakemuksia kannattaa laittaa vähän joka paikkaan ja toki yksityiseltäkin puolelta voi niitä asuntoja katsella, joskin sieltä voi olla hankala saada hintaluokkaan sopivaa asuntoa...

   Hoasista on pakko sanoa se, että siellä ei ole minkäänlaista jonotussysteemiä eikä asuntoja jaeta aina edes kiireellisyysjärjestyksessä, vaan ne jaetaan täysin satunnaisesti. Jos asunnon haluaa nopeasti, sinne täytyy laittaa sähköpostia ja soitella perään säännöllisesti, näin tarjouksen saa yleensä nopeammin.

   Koirien kanssa kannattaa ainakin hakea Hoasin pienkaksioita, joita on Vantaalla (ja Espoossa, mutta sitä en kauheasti suosittele). Niitä saa kokemukseni mukaan aika nopeastikin. Lisäksi tietysti kimppakämppää kannattaa harkita, niitä on ihan koulun lähistölläkin melko paljon. Itse asun neljän minuutin pyöräilymatkan päässä koulusta! :)

   Sitä voi tietysti harkita, muuttaisiko johonkin lähikuntaan, siellä ainakin asuntojen hinnat yksityisillä ovat huomattavasti halvimmat. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että julkinen liikenne on aika kallista jo nyt ja hinnat nousevat koko ajan. Autollakin kulkeminen on aika kallista touhua ja itse en muutenkaan kyllä jaksaisi joka-aamuisia ruuhkia. Tiedän kyllä niitä, jotka tulevat hieman kauempaa joka päivä, näköjään se ei ole heille ongelma istua junassa ja bussissa pitkiä aikoja päivittäin. Mä en kuitenkaan jaksaisi, mä arvostan mun lyhyttä koulumatkaa :)

   Tää voi auttaa, jos miettii sopivaa sijaintia eikä tunne pk-seutua kovin hyvin: reittiopas.fi - siitä nyt ainakin näkee, kauanko julkisilla menee liikkua paikasta toiseen.

   Poista