Moi

lauantai 25. helmikuuta 2012

Minustako eläinlääkäri?

Kohta on taas se aika vuodesta, jolloin tuhannet arpovat hakupapereiden kanssa ja aprikoivat eri vaihtoehtoja. Vuosittain noin 700 laittavat paperit eläinlääkikseen. 


Senpä kunniaksi kirjoitan tällä kertaa yleisesti hakuprosessista, pääsykokeesta ja opiskelusta elukassa. Inspiraation tähän sain varsinaisesti lukiovierailusta viime maanantaina. Kierrätimme joukon lukiolaisia kampuksella, omassa talossamme ja kävimme eläinsairaalallakin. Oli tosi hauskaa ja kysymyksiä sateli runsaasti :) Osa tästä postauksesta pihistin power-point-esitelmästä...

Miksi opiskelemaan eläinlääketiedettä?

Kliseinen kysymys, joka kummittelee jokaikisessä opiskelijaesitteessä ja esittelyssä, pahoittelen :) Mun on turha edes miettiä mitää syitä, tämä on vaan niin parasta! No mutta käytännössä:

  • Kiinnostavat ja motivoivat opinnot - toki joskus on motivaation pulaa, kun on kauhea tenttiputki päällä, mutta enimmäkseen opiskelu on hyvin mielenkiintoista ja suurin osa on myös tosi oleellista tulevan työn kannalta. 
  • Tiivis porukka ja hyvä yhteishenki - Tää opiskelu on hyvin koulumaista, koska voimme hyvin vähän vaikuttaa lukujärjestykseen. Meille annetaan valmis lukkari ja kaikki vuosikurssin opiskelijat käyvät saman kurssit samaan aikaan. Tämän takia syntyy hyvin tiivis porukka ja kaverisuhteet. 
  • Todella monipuolinen ammatti - eläinlääkärillä on lähes rajattomat työllisyysmahdollisuudet
  • Varma työpaikka - tällä hetkellä eläinlääkäreistä on pulaa
  • Hyvä palkka - nälässä ei tarvi elää ja opintolainan takaisinmaksustakaan ei tarvii myöhemmin erityisemmin huolehtia :)
  • Parhaat bileet - rankka opiskelu vaatii rankat huvit. Elukkalaiset tunnetusti tykkäävät bilettää kunnolla :o)



Mitä siellä opiskellaan?

Ekat kaksi vuotta opiskellaan, miten terve kotieläin toimii. Ohjelmaan kuuluu mm. fysiologiaa, anatomiaa, mikrobiologiaa, genetiikkaa, käytännön harjoituksia, labtatyöskentelyä ja leikkeyitä. 
Kolmosvuonna alkaa matka kohti sairasta eläintä. Osittain tämä alkaa jo kakkosvuonna. Opinto-ohjelmaan kuuluu mm. patologiaa, lääkeaineita ja lihantarkastusta. 
Neljäntenä vuonna opiskellaan teoriassa kaikki taudit, lääkeaineet, hoitomenetelmät, kirurgia, lisääntymisoppi ja kaikki mitä tulevan eläinlääkärin tulee osata. 
Viides vuosi vietetään sitten kokonaan klinikalla. Opiskelijat viettävät vuorotellen muutaman viikon jokaisella osastolla pieneläin-, tuotantoeläin- ja hevossairaalassa. 
Kuudentena vuonna palataan käytännön hommista takaisin koulupenkille opiskelemaan elintarvikehygieniaa. 


Mitä minusta isona tulee?

Kuten jo sanoin, eläinlääkärillä on lähes rajattomat mahdollisuudet. Eläinlääkäreitä työllistyy mm. näille aloille: 
  • Pieneläinlääkäri
  • Kunnan- tai kaupungineläinlääkäri
  • Hevospraktikko
  • Tarkastuseläinlääkäri (esim. teurastamolla)
  • Opetus- ja tutkimustyö - monet meidän opettajistakin on eläinlääkäreitä
  • Valtion virkamies - sinnehän me kaikki halutaan, eiks niin?
  • Eläinten terveydenhuolto ja eläinsuojelu
  • Terveydenhuolto ja ympäristöterveydenhuolto - esim. vesistöjen ja rantojen puhtaus ym. 
  • Asiantuntijatehtävät lääke-, eläinrehu- ja elintarvikealalla


Perinteinen työnkuva eläinlääkäristä on pieneläinklinikalla tai kunnaneläinlääkäri. Näiden lisäksi on myös paljon työpaikkoja, joita ei silloin hakiessa tule ajatelleeksi. Kuka esimerkiksi uskoisi, että jokaikinen ateria, joka tulee syödyksi, on eläinlääkärien tarkistama? Teurastamo tai maitolaboratorio eivät ehkä ole niitä unelma-ammatteja, joita silloin hakuvaiheessa ajattelee ensimmäisinä. Myös koe-eläinkeskus tai EU-komissio eivät ehkä ole niitä ensisijaisia syitä hakea elukalle. 


Paljon opiskeluun menee aikaa? 

Tuo riippuu paljon vuosikurssista. Ykkösvuoden syksyllä tulee paljon uutta asiaa, mutta kevät on suht rento. Kakkosen kevät on melko rankka, kun taas koko kolmosvuosi on aika iisibiisi. Nelosella ja vitosella koulua paljon ja opiskeltavaa runsaasti. 

On myös hyvin yksilöllistä, miten paljon aikaa haluaa opiskeluun käyttää. On niitä, jotka opiskelevat nenä kiinni kirjassa lähes kaiken vapaa-ajan ja sosiaalinen elämä on nolla. On myös niitä, jotka juhlivat päivät pitkät ja ovat aktiivisina joka tapahtumassa mukana ja opiskelevat kun ehtivät. Sitten on niitä, jotka juhlivat silloin tällöin, harrastavat välillä ja opiskelevat ennen tenttiä. Näitä kaikkia yhdistää kuitenkin se, että (lähes) kaikki valmistuvat aikanaan. Valmistumisprosentti elukalla on erittäin suuri, muistaakseni yli 95%. 

Missään tapauksessa opiskelu ei ole sellaista 8-16 koulunkäyntiä, kuten itsekin aikoinaan luulin, ainakaan alemmilla vuosikursseilla. Itse aloitin kolme uutta harrastusta ykkösen syksyllä ja silti läpäisin kaikki tentit vuoden aikana :) 



Paljonko pitää lukea pääsykokeeseen? 

Tämäkin on tosi yksilöllistä. Itse luin kymmenen kuukautta, mutta monet aloittivat vasta tammikuussa ja monet tulivat myös suoraan lukiosta. Tärkeintä on rautainen laskurutiini, tätä ei voi tarpeeksi korostaa. Uskon myös, että tulevaisuudessa korostuu aineiston käyttö, kuten viimeisessä kahdessa kokeessa on ollut tapana. Monet eivät käy keväällä töissä, vaan opiskelevat päätoimisesti. Itse kuitenkin olin koko vuoden töissä, keskimäärin 25-30 tuntia viikossa, sekin ei siis ole mahdottomuus. Neuvoisin tekemään lukusuunnitelman ja pitäytymään siinä. Myös opiskelun laadulla on väliä, lukeeko aineiston läpi "haukionkala"-menetelmällä vai pyrkiikö oikeasti ymmärtämään asiat? 

R.I.P Galenos olit minulle rakas vihasin sinua koko sydämestäni. 
Olenko liian vanha, jos en pääse ekalla? 

No et todellakaan. Meidän vuosikurssin keski-ikä taisi olla siinä 22 vuoden paikkeilla kun tulokset tuli. Tosi monet hakee monta kertaa, itse asiassa varmaan enemmistö hakee enemmän kuin kerran. Meidän porukassa on oma tätiryhmä ja vanhimmat opiskelijat ovat yli neljäkymppisiä. Se onkin täällä kauhean kiva, kun on eri-ikäistä porukkaa ja tuntuu, että aina löytyy joku samanhenkinen :) 


Mistä saan motivaatiota luku-urakkaan? 

No vaikkapa täältä :) Lisää aiheeseen liittyviä blogeja löytyy linkkiluettelosta tuossa vieressä. Myös valmennuskeskusten keskustelupalstoilta saa vertaistukea ja motivaatiota, lisäksi siellä voi yhteisesti pohtia eteen tulevia ongelmia. Itse kävin aikoinaan älyvuodossa. Myös lukupiirit ovat tosi hyvä keino opiskella, jos vaan suinkin alueelta on muita hakioita. 


Lisää myöhemmin. Mun karvaturre on jo vähän aikaa yrittänyt pyytää mua ulos, täyty varmaan suoda sillekin hetki :) Näkemiin ja tsemppiä kaikille hakijoille!

7 kommenttia:

  1. Ihanan tsemppaava postaus! :)

    VastaaPoista
  2. Mun lapsuudenhaaveena on ollut eläinlääkäri ja näin amislukion kakkosella haaveisiini on noussut yleislääketieteen opiskelu. Olen kuitenkin tässä lähiaikoina alkanut miettimään uudelleen tätä "alkuperäistä" haavettani eläinlääkäristä. Opiskelen lukion ohessa laborantiksi ja labrahommat ovat lähellä sydäntäni. Osaisitko siis kertoa kuinka paljon suunnilleen eläinlääkärintyöhön sisältyy labratöitä, koska käsitteekseni ns. tavalliset lääkärit eivät kauheasti labroissa työskentele. Olen myös miettinyt, kun olen hirveän eläinrakas ja empaattinen elukoita kohtaan,niin olisikohan tämä ammatti liian "rankka" mm. lopettamisten takia?? Tietenkin kaikkia myös kiinnostaa aina palkka,niin osaisitko kertoa jotain keskiarvopalkkaa? Muutenkin tämä on ihana blogi ja antaa hyvän kuvan opiskelusta! :)

    VastaaPoista
  3. No varsinkin kakkosen keväällä on aika paljon labrajuttuja, niitä kuuluu niin immunologian, virologian kuin bakteriologian opetukseen. Varsinkin bakteriologiassa niitä on paljon ja pääsee oikeastikin tosihommiin :) Sit esimerkiksi immunologiassa päästiin tutkimaan koiralta borrelioosivasta-aineita ja jollain kurssilla tutkittiin taas omalta lemmikiltä mm. parvovirusta. Myöhemmin labrajutut tulee taas elintarvikehygieniassa mukaan opetukseen. Kauheesti labroja ei tietääkseni ole enää nelosella ja vitosella.

    Valmis eläinlääkäri voi työllistyä hyvin monenlaiselle alalle, joten on hankalaa sanoa, miten paljon sitä on keskivertoeläinlääkärin hommassa. Mä luulen, et eläinlääkäri ehkä tekee labrassa hommia vielä enemmän kuin ihmislääkärit, koska esimerkiksi joku pieneläinlääkäri pienellä yksityisklinikalla joutuu alusta loppuun tekemään kaiken itse.

    Kunnaneläinlääkärillä taas ei ole välttämättä kaikkea välineistöä saatavilla noin vaan, niin ehkä helpommin lähetetään näytteitä eteenpäin, luulisin. Kuitenkin eläinlääkäreitä työllistyy esimerkiksi eviraan, siellähän niitä labrahommia pääsee tekemään vaikka kokoaikaisesti =) Samoin tutkimuspuoli työllistää paljon eläinlääkäreitä, samoin elintarvikehygienia. Jos labrahommat kiinnostaa, niin kyl niitä pääsee eläinlääkärin koulutuksella kyllä tekemään! Eläinlääketiede on niin monialainen, että oikeesti voi työllistyä melkein mihin vaan, mahdollisuudet on rajattomat....

    Hmm, tuo "liiallinen" empatia askarruttaa monia... Luulen et tuokin on yksilöllistä, miten esim. lopetukset koetaan ja miten niihin tottuu, jos nyt ylipäätään tollaiseen voi tottua. Mä oon kyl ite huomannut, kun olen jonkun verran eläimiä lopettanut, että siihen suhtautuu jotenkin eri lailla, kuin jos vaik oma eläin kuolee. Usein mä näen vaan eläimen kärsimyksen ja sit se tappaminen on tavallaan helpotus, kun voi päästää eläimen tuskistaan. Terveiden, hyväkuntoisten lopetus on taas asia sinänsä, se tuottaa enemmän vaikeuksia mullekin. Mut mä aina yritän pitää mielessä ne syyt, miksi eläin lopetetaan. Jos vaik koira on niin agressiivinen, ettei sen kanssa voi tulla toimeen, on kaikkien kannalta lopetus paras vaihtoehto. Jos taas kyseessä on vaikkapa tärkeä lääketieteellinen tutkimus, niin siinäkin terveiden eläinten "uhraus" on ihan hyväksyttävää....

    Niin, en tiiä, mä kyllä luulen, että tuollaisiinkin tilanteisiin tottuu vuosien varrella. Ja kaiken kaikkiaan empatia on vaan hyvä asia. Tiedän et jotkut eläinlääkäritkin ovat vuodattaneet vuolaasti kyyneleitä jouduttuaan hankalaan lopetustilanteeseen, ei se nyt maailmaa kaada. Ja mä luulen et asiakaskin varmasti arvostaa empaattista tohtoria enemmän kuin kylmänviileää sydämetöntä lääkäriä.

    Tulipa kauheen pitkä litannia, pahoittelen :P

    Keskiarvopalkka? Hmm, no kunnalla tienaa tosi hyvin, peruspalkka on noin 2500€, siihen lisäksi kaikki toimepidemaksut, päivystykse jne, joten palkka voi hyvinkin olla lähemmäs 6 - 10 000€. Kuulin jostain, et vastavalmistunut eläinlääkäri tienaa enemmän kuin vastavalmistunut juristi. Pieneläinpraktikalla tienaa kai vähän vähemmän, muutamia tonneja? En oo ihan varma. Teurastamoeläinlääkäri tienaa noin neljä tonnia... Kaupungineläinlääkärit tienaa myöskin ihan mukavasti, peruspalkka on jotai 4-6 tonnia kait. Sen verran eläinlääkäri ainakin tienaa, et ei tarvii kantaa huolta opintolainasta, sen verran osaan sanoa :D

    VastaaPoista
  4. Heippa! Kun sanot ettei opiskelu ole 8-16 koulunkäyntiä, niin millaista se on? :) Kun on klinikkavuorot ja päivystykset jne., kuinka pitkiä päivät max. on? Entä minkälaisia kouluviikot yleensäkin on, onko joka päivä lähiopetusta jne. Olen kouralaumani yksinhuoltaja, joten päivä ei voi kamalasti yli 8h olla, kun on vielä matkatkin. Kiitos vastauksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekat kolme vuotta on vielä aika inhimmilliset, usein on luentoja 8-12, iltapäivällä voi olla harkkoja, labroja, leikkelyitä... Useamman kerran viikossa päästiin kahdeltatoista ja olipa välillä kokonaan vapaapäiviä. Tosi harvoin on joka päivä neljään koulua.
      Nelonen on hieman tiiviimpi, varsinkin alkusyksi, kun käydään läpi pieneläinten sisätaudit. Nelosen kevät on tähän mennessä ollut paljon rennompi, viime viikollakin taidettiin päästä joka päivä kahdeltatoista...

      Viitosvuonna ollaan vasta klinikalla, silloin koulunkäynti on se 8-16 joka päivä. Kuitenkin tätä tiivistä aikaa kestää vain vuoden, ja aika moni muu on samassa tilanteessa kuin sinä koirien kanssa.

      Luennot ovat vapaaehtoisia, harkat ovat pakollisia. Niitä ei todellakaan ole joka päivä, jotkut kyllä huoletta pitää pitkän vapaaviikonlopun. Tämä tietysti riippuu, miten itse kokee oppivansa. Jotkut oppivat paremmin kirjoista lukemalla, niin tämähän on ihan fine.

      Päivystykset alkavat nelosvuonna, niitä taitaa olla koko vuonna joku 15 ja ne kestävät 16-22 normaalien koulupäivien lisäksi. Viitosvuonna päivystykset ovat osa rotaatiota, silloin saatetaan esimerkiksi päivystää viikon ajan joka toinen yö (muistaakseni).

      Kuten jo sanoin, aika moni muu on samassa tilanteessa kuin sinä. Tällöin kaverit ovat kultaakin arvokkaampia. Mun kaveripiirissä on niin paljon koiria, että mä en edes jaksa laskea niitä :) Aina mä olen saanut sen hoitoon johonkin...

      Mutta tosiaan, varsinkin ekat kolme vuotta ei todellakaan ole joka päivä edes 8 tunnin päiviä... Itse asun tällä hetkellä koiraihmisen kämppiksenä, mikä sekin on tosi hyvä vaihtoehto. Päivystämme eri päivinä, niin voimme hoitaa toistemme koirat...

      Poista
  5. Just tämmöstä postausta kaipasinkin, kiitos!

    VastaaPoista
  6. Tää on todella hyvä postaus, ja muutenkin blogisi on aivan mahtava. Olen nyt selannut melkein kaikki postaukset läpi. Tää motivoi mua koko ajan enemmän hakemaan nimenomaan elukalle. Hain viime keväänä ihan "peruslääkikseen" mutta vanha unelma eläinlääkärin ammatista on herännyt vahvasti henkiin monipuolisena ja mahtavana ammattina.Toivottavasti sinne sitten pääsen. Kiitos tästä(kin) motivoivasta tekstistä! <3 - Sini

    VastaaPoista