Moi

perjantai 18. syyskuuta 2015

Odotettu kandikesä, joko se meni?

Ihan mahtava kandikesä on takana, ensimmäinen kesä oikeana eläinlääkärinä, hoitamassa ihan itsekseni eläimiä, ihan parhautta! Varsinkin nyt, kun kesä on ohi, fiilis on ihan mahtava. Se tunne, että on selvinnyt hengissä ja oikeasti alkaa jo osata jotain, se on ihan korvaamaton. Pitihän sen kunniaksi heti perjantaina korkata shamppanjapullo rakkaimman kanssa :)

Alkukesästä olin kaupungineläinlääkärin sijaisena, eli hoidin vain pieneläimiä. Klinikalla oli vain hyvin perusvarustelut, esimerkiksi röntgeniä tai ultraäänikonetta ei ollut. Tämä asetti paljon haasteita aluksi, koska sairaalalta olin tottunut, että aina potilaasta voi napata kuvan tai kaksi, skannata sen vatsaontelo ultraäänellä tai tutkia perusteellisesti verinäytteet. Se asetti mun tiedot ja taidot ihan uuteen valoon, kun ensimmäistä kertaa olin aivan yksin potilaan kanssa ja jouduin todellakin miettimään, mitä tätä eläintä voisi vaivata ja millä sen hoidan kuntoon.


Lyhyen pätkän jälkeen siirryin muualle Suomeen kunnaneläinlääkärin sijaiseksi. Alueeni oli erittäin sekalaista praktiikkaa, niinpä hoidin koirien ja kissojen ohella nautoja, sikoja, lampaita, hevosia, kanoja, lemmikkipossuja jne. Uusia haasteita siis riitti koko kesän ajan, kun jatkuvasti sai olla selvittämässä uusia asioita. Myös viranomaistehtäviä jouduin hoitamaan jonkin verran, esimerkiksi siipikarjatiloilta otetaan säännöllisesti salmonellanäytteet tilanteen seurantaa varten.

Kesän aikana pääsin leikkaamaan melko paljon, mistä olin iloinen - koulussa kun ei päässyt kauheasti tätä tekemään. Ensimmäinen potilaani oli uroskoiran kastraatioleikkaus, hieman taisi kädet täristä, kun tein ensimmäistä viiltoa ja taisin myös tehdä sen vähän hassuun kohtaan, onneksi eivät olleet koulun professorit näkemässä :D Onnekseni omistaja oli melko kovahermoinen ja halusi olla leikkauksessa mukana. Niinpä opetin pikaisesti omistajasta anestesiavalvojani (eli henkilö joka tarkistaa nukutuksen syvyyden ja annostelee lääkettä tarvittaessa, huolehtii elintoiminnoista...)


Kissoja leikkasin kunnalla tosi paljon myös, on hienoa saada leikkausrutiinia. Myös anestesia, eli potilaan nukuttaminen oli aluksi vaikeata, jännitin hieman, miten osaan annostella lääkettä juuri oikean määrän, ettei potilas nukahda liian syvään uneen eikä toisaalta herää kesken operaation. Hieman kokeiltuani erilaisia lääkeyhdistelmiä alkoi oikeat annoksetkin löytyä.

Koko kesän mulla on soinut päässä leijonakuninkaan biisi The circle of life - siltä se nimittäin tuntuu, kun aamulla rokottaa 12-viikkoisen koiranpennun, seuraavaksi tulee vanhan koiran lopetus, sen jälkeen tulee kireellisenä synnytysvaikeuksista kärsivä kissa ja se synnyttää klinikalle pienen kissanpoikasen ja illalla päivystyksessä joudun vielä lopettamaan hevosen laitumelle. Toisaalla elämä sammuu, toisaalla syntyy uusi elämän alku ja minä eläinlääkärinä olen kaikessa mukana...

Nyt on jo kuutosvuosi kovasti käynnissä ja ensimmäinen tenttikin oli tänään. Tänä vuonna opetellaan elintarvikehygieniaa yms. Labrat eivät ole hetkauttaneet ja luennoilla on kuollettavan tylsää, mutta on toisaalta on ihanaa istua aamulla luennoilla, juoda teetä ja kutoa poikaystävälle sukkia. Elämä on tällä hetkellä ihanan stressitöntä - koulusta ei tarvitse stressata, vapaa-aika on oikeasti sitä että saa tehdä omia juttuja, ehdin puuhailla koiran kanssa juttuja ja jopa käydä unisportilla jumpassa. Kaikki hyvin Viikkilässä siis!



Pahoittelen taas koirakuvaspämmiä, tää on aina vähän vaikeeta, kun ei potilaistakaan saisi ottaa kuvia... Jospa sitä ensi kerralle yrittäis keksiä jotain muuta välillä :)

7 kommenttia:

  1. Ihana blogi! Eksyin tänne ja oon lueskellut näitä kirjoituksiasi varmaan tunnin:D Opiskelen nyt kakkosvuotta lukiossa ja toivottavasti joskus tulevaisuudessa myös mulle aukeaa ovet eläinlääkikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että viihdyt täällä blogissa ja tsemppiä lukioon! Täältä voi hakea inspiraatiota, jos ei opiskelu toisinaan nappaa ;)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi,
      jos olet meidän uusi varsa, niin saatettiin törmätäkin eilen varsajaisissa ;)
      Joo, alan kesätöitä on useitakin mahdollisuuksia.

      Ykkösen jälkeen haetaan joka kesä keinosiementäijä, jotka siis kiertelevät maaseudulla siementämässä lehmiä. Itse en aikoinaan päässyt, mikä harmittaa vielä näin viiden vuoden jälkeenkin. Suosittelen, vaikka joutuisikin kesäksi muuttamaan outoon paikkaan. Kuntapraktiikkaa ajatellen kokemus olisi ollut todella arvokas!

      Tosi monet ovat pieneläinklinikoilla töissä hoitajina myös koulun ohella, siinä pääsee näkemään tosi paljon käytännön työtä ja oppimaan arvokkaita taitoja tulevaisuutta varten. Meidän luokalta oli myös jokunen hevossairaalassa hoitajana ja muutama vuosi sitten muistan, että haettiin raviradalle eläinlääkärin avustaija koulun ohelle. Varsinkin, jos hevoset ovat hieman vieraampia, tuollainen kokemus olisi tosi hyvä.

      Kolmosen jälkeen pääsee teurastamoon lihantarkastajaksi. Vaikka saattaakin kuulostaa kamalalta, se on mielenkiintoista, mukavaa, hyväpalkkaista ja itse opin paljon esim. sikojen taudeista, kun näin siellä paljon sairauksia läheltä. Olin siellä siis kaksi kesää ja yhden joululoman.

      Ei nyt suoraan eläinlääkärin alaan liitttyviä ovat esimerkiksi eläinkaupat ja koe-eläinkeskukset. Eläinkaupassa oppii paljon esim. eksoottisista eläimistä, niiden hoidosta, lemmikkien ruokinnasta ym, jos tällainen kiinnostaa. Koe-eläinkeskuksiin otetaan mielellään eläinlääkisläisiä hoitamaan eläimiä, itse työ on kivaa ja rentoa. Sitäkin pystyy jatkamaan koulun ohella. Työpaikkoja ei ymmärrettävästi kauhesti netissä huudella, joten sinne pitää vaan laittaa viestiä rohkeasti :)

      Ei nyt suoranaisesti kesätöitä, mutta joka joulukuu haetaan eläinlääkäripäiville avustaija, sinne kannattaa ehdottomasti hakea. Se on hauskaa, saa paljon ilmaiskrääsää, ilmaista lounasta ja pääsee kuuntelemaan luentoja. Keväällä puolestaan haetaan pääsykokeisiin valvoija, sieltäkin saa muutaman eurosen ja sekin oli mukavata hommaa.

      Viitosen jälkeenhän me saadaankin oikeudet ja päästään ns. oikeisiin töihin. Suurin osa on sijaisena kunnaneläinlääkärinä, jossa tekee sekapraktiikkaa, mitä tossa kuvailinkin. Pienempi osa on pieneläinklinikalla ja vielä pienempi osa hevosklinikalla tai -praktikkona. Itse jatkan päivystyksiä kunnalla vielä koulun ohellakin, monet kavereista puolestaan on hankkinut klinikalla iltatöitä pieneläinlääkärinä.
      Eiköhän tästä jotain ideoita löydy! Hyvää syksyn jatkoa! :)

      Poista
    2. Hei kiitos, tästä oli todella iso hyöty!! Täytyypä ruveta fiksailemaan CV:tä sopivan näköseksi :)

      Poista
  3. Oho,mokasin ja poistin kommentin! Joka tapauksessa, täälläkin ensimmäisen vuoden varsa tunnustautuu lukijaksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ja mä ehdin jo vastasta kommenttiisi, ennen kuin ehdit poistaa sen :D

      Poista