Viimeiset kolme viikkoa tallusteltiin tosiaan hevossairaalan käytäviä. Itseä eivät hevoset niin paljon kiinnosta, joten luin aika vähän hevosjuttuja. Lähinnä pientä kertailua esimerkiksi siihen anatomiaan liittyen. Nelosvuoden opit konkretisoituivat monella tavalla ja tajusin monet asiat vasta nyt. Hoitoihin tuli myös paljon selvyyttä, kun sai itse nähdä miten jokin sairaus diagnosoidaan ja hoidetaan. Pieni muistivihko täyttyi mukavasti kolmen viikon aikana :)
Päivä hevossairaalassa alkaa 7.30-7.45 statusten otolla. Kaikki sairaalassa olevat hevoset tutkitaan ja tulokset kirjataan koneelle. Niiltä otetaan syke, lämpö, kuunnellaan suolistoäänet, tunnustellaan kaviot jne. Meitä on hevossairaalassa kaksi ryhmää, eli noin 13 opiskelijaa, joten tässä ei kauaa nokka tuhise. Kauemmin menee jonottaessa muutamalle tietokoneelle, kun kaikki yhtaikaa haluavat kirjata potilaansa tiedot ohjelmaan :)
Yhdeksältä tulevat ensimmäiset potilaat ja sen jälkeen riittääkin hulinaa ainakin puoleen päivään asti. Sisään tulevien potilaiden vastuuopiskelijat selvittävät jo etukäteen hevosen tulosyyn ja mahdolliset edellisten käyntien tiedot, kyselevät omistajalta esitietoja ja sairauden kulkua sekä tutkivat hevosen ym. Sen jälkeen eläinlääkäri tulee tarkistamaan hevosen ja tarvittaessa tekee tarkentavia kysymyksiä. Hevossairaalassa opiskelijat eivät pääse osallistumaan ihan niin paljon kuin esimerkiksi tuotantoeläinsairaalassa, vaan olemme enemmän apuna ja katselemme vierestä, mutta toki saamme tarvittaessa ottaa verinäytteitä, viedä hevoset röntgeniin, lääkitä niitä ja muuta sellaista.
Aamulla on usein monta potilasta yhtaikaa ja usein olisi useita mielenkiintoisia tapauksia päällekkäin. Silloin täytyy hoitaa omat hevoset ensin ja kysellä sen jälkeen muilta opiskelijoilta, mitä toiselle hevoselle oli tehty. Tietokoneelta lisäksi lukee tarkasti jokaisen hevosen kohdalla tehdyt toimenpiteet, joten sieltä voi aina lukaista kiinnostavista tapauksista. Syömään pääsee usein hyvin myöhään, joten omat eväät tulevat todella tarpeeseen, jos on yhtä herkkä verensokerin vaihteluille kuin minä.
Päivystykset suoritetaan normaalien koulupäivien ohella, tosin sinä päivänä kun päivystää, ei tarvitse aamulla tulla kouluun. Viitosella päivystykset kestävät 16.30-23.30, koko yötä ei siis tarvitse sairaalalla kukkua :) Päivystyskin tosin saattaa iloisesti venyä, kuten allekirjoittaneella, jonka ensimmäinen potilas koko iltana saapui 23.20... Olin kotona kahdelta yöllä, joten voitte kuvitella että aamukuuden herätys tuntui melko ikävältä :D
Nyt sitten jätin jo hevoset taakse ja siirryin pieneläinsairaalan puolelle - tätä onkin odotettu! Nyt minulla on päivystysviikko, josta lisää ensi kerralla.
Aurinkoista syksyä!