Moi

keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Irti mun MUNISTA!

Tiesitkö tämän kanoista?



  • Kana pystyy tunnistamaan maksimissaan 25-80 lintua. 
  • Kanaparven luonnollinen koko on 20 lintua
  • Kanat tunnistavat toisensa ulkonäön perusteella
  • Kanat voivat muodostaa nokkimisjärjestyksen vain, jos ne tunnistavat toisiaan. Jos parvessa on liikaa lintuja, laumassa ilmenee kannibalismia
  • Kanan täytyy saada nukkua yönsä orrella sen "asumistasoa" ylempänä, muuten se voi huonosti
  • Mitä korkeammassa asemassa kana on, sitä korkeammalla orrella se saa nukkua
  • Kanoille on hyvin tärkeää pitää etäisyyttä yksiöiden välillä
  • Kanat eivät voi sietää verta - alkavat kannibaaleiksi jos näkevät punaista 
  • Kananmunia tuotetaan Suomessa vuosittain n. 60 milj. kiloa
  • Broileria tuotetaan puolestaan n. 88 milj. kiloa vuosittain

Kanalatyyppejä on neljä: 

  • Häkkikanala - Kanoja 3-7 kpl yhdessä häkissä. Kanoja on neliömetriä kohten n. 16, eli pinta-ala kanaa kohti n. A4-arkin kokoinen. 
Perinteinen häkkikanala
  • Virikehäkkikanala - Kanoilla vähän suurempi pinta-ala kuin häkkikanaloissa, lisäksi on tarjolla orret ja pehkumateriaalia. Kanoja n. 13 neliömetrillä. 
Virikehäkki - eli onnellisia kanoja(ko)?
  • Lattiakanala - linnut ovat vapaana lattialla. Laumakoko on useita tuhansia lintuja ja kanoja on neliömetrillä enintään seitsemän. 
Suuri broilerihalli
  • Luomukanala - lattiakanaloita, lintuja neliömetriä kohti enintään viisi. Parven koko maksimissaan 3000 lintua. 
Luomukanala

Ruokakaupoissa kaupitellaan virikehäkki- ja lattiakanalan munia luomalla illuusioita onnellisista kanoista. Puhutaan vapaan kanan munista ja pakkauksen kyljessä komeilee kaunis, hyvinvoiva kana maalaisympäristössä ylen onnellisen näköisenä. 


Todellisuus on kuitenkin aika kaukana tästä. Olkoonkin, että virikehäkkikanala on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin perinteinen häkkikanala, se on silti hyvin kaukana kanan luonnollisista tarpeista. Kanat elävät aivan liian pienissä tiloissa voidakseen hyvin ja yksilöetäisyyden pitäminen käy mahdottomaksi, vaikka niillä onkin orret käytettävissään. Ahtaat tilat aiheuttavat terveysriskejä ja stressiä eläimille. 
Kannibalismia

Vapaan kanan, tai onnellisen kanan munilla tarkoitetaan lattiakanalan munia. Äkkiseltään katsottuna se vaikuttaakin ihan käypältä vaihtoehdolta. Kun tarkastellaan kuitenkin lauman kokoa ja kanojen luonnollista laumakäyttäytymistä, huomataankin aika nopeasti, että kyse on jälleen erittäin vääristyneestä illuusiosta. Kun kanaparven luonnollinen koko olisi noin 20, lattiakanaloissa on useita tuhansia lintuja samassa tilassa, pahimmillaan jopa 10 000. Kun kana ei pysty tunnistamaan ja muistamaan kaikkia yksilöitä, syntyy tappeluita ja nokkimisia. Kannibalismi on vakava ongelma juurikin lattiakanaloissa. Kanojen tilat ovat isommat ja kanaa kohti käytettävä pinta-ala on suurempi kuin häkkikanaloissa, mutta se ei vähennä kanojen kokemaa stressiä, joka on oleellinen hyvinvoinnin puute. Lattiakanalat onkin käytävä päivittäin läpi, jotta raadot saadaan kerättyä säännöllisesti pois. 


Luomukanala on kanan hyvinvoinnin kannalta paras, sillä kanoilla on käytettävissään huomattavasti enemmän tilaa ja enemmän virikkeitä. Laumakoon rajoitus on kuitenkin naurettava, sillä yksilön kannalta on aivan samantekevää, onko laumassa 1 000 vai 10 000 kanaa, sillä kanat eivät pysty tunnistamaan toisensa ja samat ongelmat esiintyvät kummassakin tapauksessa. Laumakokoa ajatellen häkkikanalat voisivat sittenkin olla parempia, koska häkeissä on yleensä alle kymmenen kanaa. 

Ihanteellinen ympäristö kanalle olisi pieni, maksimissaan sadan kanan lauma, joilla olisi tarpeeksi tilaa sekä virikkeitä, pehkua ja orsia käytettävissä. Kanoille olisi myös tärkeää päästä ulos, mikä on kuitenkin Suomessa talven takia hankala. 


Mitä yritän tällä jaarituksella sanoa? Mikään ei ole sitä miltä näyttää ja mainonta ei varsinkaan. Seuraavan kerran kun ostat kananmunia, toivon että uhraat edes pienen ajatuksen, mitä yllä sepustin. Ehkäpä, kenties on mahdollista muuttaa maailmaa, tehdä asialle jotain...



... ensimmäinen askel on jo otettu: Vuoden 2012 alusta perinteiset häkkikanalat ovat kiellettyjä! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti