Moi

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Suuri Kirja-arvostelu

Ihan näin huvikseni ja aikani kuluksi päätin koostaa tähän lyhyen selostuksen ensimmäisen vuoden kirjoista. On se kumma, kun pitkästä aikaa on vapaapäivä, niin sitä ei keksi mitään parempaa tekemistä, kun kirjoitella juttuja kouluelämästä... :D Mutta tällaista tää on, musta ainakin tuntuu, ettei mulla muuta elämä olekaan kuin koulu ja tarkoitan tätä ihan positiivisessa mielessä.

Jotenkin koulu ja vapaa-aika kietoutuu nykyisellään tosi voimakkaasti yhteen, meillä on esim. vuosikurssin oma hakuporukka, sitten me treenataan agilityä ja tokoa koulukavereiden kesken, ja kaiken maailman muitakin harrastuksia on koulun piikkiin. Mutta erästä kaveriani lainaten, on tämä eläinlääkis tosiaan vaan niin hieno paikka, ja vielä niin erityisen hienoilla ihmisillä! :D

Mutta asiaan...

... saanen esitellä: Suuri Kirja-arvostelu 2011: 


Ensin lyhyt katsaus kirjahyllyyn. Tällaiselta se näyttää ensimmäisen vuoden jälkeen. Kun kerrotte tämän kirjamäärän kuudella, voitte varmaan itsekin arvata, että kirjahyllyn tulisi olla suhteellisen kestävää tekoa...

Kirjoja! Paljon kirjoja! Kauniita kirjoja! 
 Arvaatte varmaan jo totuuden: Joo, myönnän, olen kirjafriikki. Pakko saada kaikki kirjat omiksi, jos ei muuten niin ainakin hyllyn täytteeksi...

Ensimmäinen kanditaatti olisi siis tässä:

Sjaastaad, Sand, Hove: Physiology of Domestic Animals
"pda" "sjaastaadi"

Rakas ja kuuluisa pda
Jos yksi ainoa kirja pitäisi ostaa koko vuoden aikana, se olisi tämä. Ainoa kirja, joka oikeasti luetaan kannesta kanteen. Teksti on hyvin selkeää, joskin välillä hieman turhan jaarittelevaa. Kappaleet alkavat usein aivan perusteista ja asioita toistellaan paljon. Englanti on kuitenkin helppoa ja tämä on niitä harvoja kirjoja, jota lukee jopa mielellään! Myös kuvat ovat hyviä, ne selventävät tekstiä erinomaisesti.

Päätekstin reunoilla on lyhyet tiivistelmät ja tärkeimmät asiasanat kappaleesta, joiden avulla on helppoa kerrata myöhemmin fysiologiaa. Lisäksi kappaleiden välissä on runsaasti kysymyksiä, jotka auttavat ymmärtämään tärkeimmät asiat ja kertaamaan tenttiä varten. Tämä kirja kuuluu ehdottomasti jokaisen ykkösen kirjahyllylle!

Seuraavaksi esittelisin lyhyesti vaihteeksi suomenkielisen opuksen:

 Haug, Sjaastaad et al. Ihmisen Fysiologia

Pda:n kevytversio suomeksi 
Kyseessä on nk. kevytversio Pda:sta, eli fysiologian kirjan hieman tiivistetty, suomenkielinen versio. Jos englannin kieli tuottaa vaikeuksia tai muuten vaan tuntuu, ettei jaksa/ehdi/viitsi lukea koko paksua kirjaa, niin tämä on oiva valinta paksun englanninkielisen nivaskan rinnalle. Kirja on tehty siis ihmisen pohjalta, mutta teksi on pitkälti samaa kuin eläinkirjassakin, joskin tosiaan aika paljon tiivistettyä. Teos ei siis kuulu viralliseen kirjalistaan, enkä välttämättä ostaisi omaksi, riittää kun halutessaan lainaa jostain.

Ross, Pawlina: Histology, a text and atlas
"rossi" "histon kirja"

Histologian kirja

Tästä kirjasta on runsaasti hyötyä Solut ja kudokset -kurssilla sekä kevään mikroskopoinneissa, kun olisi tarkoitus etsiä näytteistä hienoja rakenteita mikroskoopin avulla ja piirtää niistä taiteellisia kuvia. Kirja on tehty ihmisen pohjalta, siitä pieni miinus, hyvät ja selkeät kuvat kuitenkin korvaavat tätä puutetta. Tekstiä en ole juurikaan lukenut, hankin kirjan lähinnä kuvien vuoksi.

Jälkeenpäin ajateltuna olisi voinut olla ostamattakin, sitä tarvitsi loppujen lopuksi aika vähän ja samoja kuvia löytyy myös netistä googlettamalla. Kirjan saa helposti lainaksi myös kirjastosta tai vanhemmilta opiskelijoilta.

Alberts et al. Essential Cell Biology
"Albertsi" "Solubilsan kirja"

Albertsi, eli solubilsan kirja

Ihan perushyvä solubilsan kirja. Teksti on selkeää ja ymmärrettävää, englantikin on suhteellisen helppolukuista. Kuvat ovat hyvin selkeitä ja kirjan lopussa on kätevät tiivistelmät kappaleen asioista. Kurssista selviää mainiosti ilman kirjaakin, mutta jos nyt ehdottomasti jonkun kirjan solubilsaan haluaa hankkia, niin ehdottomasti suosittelisin tätä Lehningerin tilalle...

Nelson & Cox: Lehninger Principles of Biochemistry
"Leeningeri" "Biokemian kirja"

Biokemistien raamattu

 Kamala kirja. Sinänsä hyvää tekstiä, mutta se menee aivan liian syvälle asioihin eläinlääkärin tarvittaviin tietoihin nähden. Itse jaksoin lukea yhden kappaleen, ennen kuin masennuin... Kuvat ovat hyviä ja selkeitä ja kappaleiden lopussa on hyvät tiivistelmät, mutta niiden takia tätä kirjaa ei kannata ostaa. Tämä on biokemistien raamattu, mutta eläinlääkikseen se on liian tarkka. Käyttömääräänsä nähden Leeningeri on aivan liian kallis, kadun, että ostin tämän ja suosittelisin milloin tahansa Albertsia tilalle.


Dyce, Sack & Wensing: Textbook of Veterinary Anatomy
"daissi" "anatomian kirja"


Virallinen anatomiankirja

Toinen inhokkini. Jotenkin masentava teos. Teksti on sinänsä hyvää, jos saa itseään niskasta kiinni, mutta se on kovin kuivaa ja vaikeaa englantia. Tosi raskas lukea ja toimiikin oivallisena unilääkkeenä. Kuvia on aivan liian vähän ja aina väärästä kulmasta. Lisäksi se on melko sekava, koska eri lajit ovat omina kappaleinaan, mikä vaikeuttaa todella paljon lajien vertaamista.

König & Liebich: Veterinary Anatomy of Domestic Mammals
"Köönikki"

Epävirallinen anatomiankirja, Köönikki <3

Itse tunnustaudun täydelliseksi Köönikki-faniksi. Mä yksinkertaisesti rakastan tätä kirjaa. Eniten arvostan sen hyvää kuvitusta, katsokaa vaikka itse:

Selkeät kuvat tehostavat oppimista kummasti!

 Usein on vierekkäin aito kuva ja piirroskuva, lisäksi monessa paikassa on myös röntgenkuvat. Näin on helppoa opetella erottamaan rakenteita.

Lisää köönikkiä...

Teksti on selkeää ja loogista, ja sitä täydentävät kuvat sopivasti. Usein tekstin seassa on myös kaavioita, joista näkee yhdellä silmäyksellä vaikkapa lihakset kiinnittymiskohtineen. 

Eri lajit on helppoa vertailla...

Vielä yksi erinomainen piirre Köönigissä on se, että eri lajit ovat usein vierekkäin. Näin on helppoa vertailla eri eläinrakenteiden rakenteet, mikä on tärkeää ja sitä kysytään usein tenteissä.

Valitettavasti König on aika kallis, mutta itse olisin milloin tahansa valmis suosittelemaan tätä ennemmin kuin Dyceä. Meidän vuosikurssilla König on myös saanut erinomaista palautetta. Pienenä vihjeenä vielä, että saksaksi Köönikki on melkein sata euroa halvempi kuin englanniksi, lisäksi siinä on kuvatekstit latinaksi, mikä helpottaa termien opettelua valtavasti. Englanninkielisessä versiossa kuvatekstit ovat lontooksi, kuten kaikissa sen kielisissä opuksissa. Kirjahan ei kuulu virallisiin kurssikirjoihin, todennäköisesti juurikin kalliin hintansa tähden.

Schaller: Illustrated Veterinary Anatomical Nomenclature
"Salleri" "värityskirja" 

Värityskirjan kansi

Värityskirja. Erinomainen hakuteos, josta löytää myöhemminkin helposti termit. Sen kuvatkin näyttävät ihan lasten värityskirjan kuvilta, niitä väritellessä rakenteet hahmottuvat kummasti. Kirja on erityisen hyvä luiden ja lihasten opettelussa, muilla kursseilla en ole kauheasti tarvinnut sitä. Jotkut kuvat ovat hieman epäselviä, esimerkiksi kallon luista ei saa mitään selvää. Sen sijaan esimerkiksi raajojen lihakset hahmottuvat selkeästi. 

Tässä on hieman maalailtu lihaksia ja luita

Evans & de Lahunta: Dissection of the Dog
"dissektiokirja" "koirakirja"

Koiran dissektiokirja

Tässä jälleen yksi kirja, josta tykkään kovasti. Kuvat ovat hyvin selkeitä ja jotkut todella yksinkertaistettuja, mikä tekee siitä juuri niin kätevän. Esimerkiksi lihasten origot ja insertiot (=alku ja loppukohdat) hahmottuvat hyvin selkeästi kuvien avulla.

Hyvin pelkistetty jalkojen lihaksisto

 Kaikki piirrokset ovat piirroskuvia, yhtään aitoa kuvaa ei tästä opuksesta löydy. Tekstiä en ole kauheasti lukenut, joka tapauksessa tämä ei missään nimessä kelpaa ainoaksi anatomiankirjaksi, jo ihan sen takia, että se käsittelee pelkästään koiraa.

Taidokkaita piirroskuvia on ilo katsella.

Jos jostain kirjasta täytyy tinkiä, se voisi ehkä olla tämä. Ainakin, jos omistaa Köönigin, tämä voi ehkä olla turha. Minä kuitenkin visuaalisena oppijana arvostin tätä pikkukirjaa kovasti. 

Done et al. Color Atlas of Veterinary Anatomy vol x

Anatomian kuva-atlas

Lopuksi vielä teos, joka ei kuulu varsinaisten kurssikirjojen listalle, mutta joka kuitenkin ansaitsee tulla mainituksi. Kyseessä on anatomian kuva-atlas. Se sisältää aitoja dissektiokuvia kerros kerrokselta, josta on todella kätevää opetella rakenteita. Usein dissektiokuvien vieressä on myös piirroskuvat ja muutama röngenkuvakin, mitkä helpottavat hahmottamista entisestään. Paljon on myös poikkileikkauksia esimerkiksi raajojen eri kohdista, tämä on hyvin tärkeää kun opetellaan esimerkiksi lihasten sijaintia toisiinsa nähden tai verisuonten kulkua lihasten välissä.

Valokuvat, piirrokset ja viipalekuvat vieri vieressä

Tällaisia kuvia löytyy tosi vähän muista anatomiankirjoista. Valitettavasti tämä opus on tosi vähän mainostettu, mielestäni se täydentää erinomaisesti muita kirjoja, erityisesti kuivaa Dyceä...

Röntgenkuvat auttavat hahmottamaan rakenteita

 Unohdin vielä pari kirjaa, joista mulla ei ole kuvaa ja joita en siis omista.

Ensimmäinen on kehitysbiologian kirja. Opettaja suositteli meille kolmea kirjaa, josta en muista yhtäkään. Kurssillahan ei ollut tenttiä, joten kirjaakaan ei tarvita. Ainakin yksi niistä oli suomeksi, mikä voi olla jollekin mieluisaa vaihtelua. Sen enempää en kuitenkaan osaa sanoa juuta eikä jaata, koska en ole ikinä nähnytkään moisia opuksia.

Toinen on itse asiassa kolme pikkukirjaa, joista ainakin yksi on Nautatilan olosuhdeopas, sitten oli joku kanalakirja ja vielä joku possuihin liittyvä. Olen joskus pikaisesti selaillut opuksia, ne vaikuttivat ihan nastoilta, mutta selvisin tähän päivään asti ilman näitä, joten tuskinpa sitä mitään menettää, vaikka jättääkin nämä ostoskärrystä pois. Tästäkään kurssista ei ollut tenttiä, joten senkään takia ei kannata stressata. Näitäkin löytyi sitä paitsi muutama kappale kirjastosta ja vanhemmilta opiskelijoilta voi luonnollisesti aina kysyä.

Huh, olipas rykäisy! En tiedä jaksaako kukaan lukea tätä koskaan, toivon että tästä on joskus vielä hyötyä jollekin tulevalle ykköselle, mene ja tiedä...

Mutta se siitä tällä kertaa, menen nyt treenaamaan tokoa koirani kanssa! :D

ps. Huijasin, kun totesin alussa, että kirjoitan tätä aikani kuluksi. Oikeasti mun pitäisi käydä mikroskopoimassa vielä pari seikkaa ja korjata viittä piirrustustani... :P

















1 kommentti:

  1. Kiitos, tästä ainakin minä sain runsaasti tarvitsemaani tietoa =)!

    VastaaPoista