Meillä oli toissapäivänä tosi kiehtova luento suolinkaisista ja matolääkkeistä. Yleensä olen 13-15 luennoilla aivan unten mailla, mutta tällä kertaa olin täysin hereillä koko ajan ja aika meni ainakin tuplavauhdilla.
Opittiin, että sen sijaan, että työntää koirallensa pillerit suuhun pari kertaa vuodessa, olisi parempi tehdä ulostetutkimukset säännöllisesti. Tämän jo tiesinkin ja voin myöntää, että mun karvakorvat on madotettu viimeksi ainakin kaksi vuotta sitten.
Joku virallinen taho suosittelee, että koirat pitäisi madottaa neljä kertaa vuodessa ja lapsiperheissä jopa kuukauden välein. Tämä on ihan sairasta, jos minulta kysytään. Resistenssi on vakava ongelma esimerkiksi hevosilla ja lampailla, ja varoittava esimerkki, siitä, mitä voi seurata, jos lääkkeitä tuputetaan koiriin yltiömäärät. Matojen kestävyys lääkkeitä kohtaan lisääntyy vähitellen ja matokannoista tulee yhä vastustuskykyisempiä. Kohta mikään lääke ei enää tehoa ja sitten olemme pulassa. Kuten hevosihmiset osittain jo ovat.
Sen sijaan, että tyrkyttää koiralle lääkettä joka kuukausi, olisi parempi tutkia sen kakkoja usein ja hoitaa, jos matosia sattuu löytymään. Kakat pitää siis tutkia laboratoriossa, silmin matosia (tai siis matosten munia) ei näy. Hintaa saattaa tulla enemmän, kuin suoraan lääkettä ostaessa, mutta hei, eihän antibioottejakaan anneta lemmikeille noin vaan, nekin pitää ensin tutkia, ennen kuin saa reseptin!
Toinen virhe, jonka lemmikinomistajat usein tekee, on se, että annetaan koiralle mahdollisimman laajakirjoinen lääke. Nämä kuitenkin tehoavat yksittäiseen lajiin huonommin. Jos koiralla siis diagnosoidaan tietty mato, pitäisi ostaa kapeakirjoista, vain kyseiselle otukselle suunnattua lääkettä. Mun pitää itekin tunnustaa, että ostin aikoinaan Virosta jotain superlaajakirjoista lääkettä, koska sehän tehoaa aivan kaikkeen... Vaan taitaapa tää lääke jäädä kaappiin toistaiseksi :P
Ja tärkein kaikista: lääkekuuri pitää antaa loppuun asti ja aliannostusta on ehdottomasti vältettävä!!! Liian alhainen annostus on kaikkein tehokkain menetelmä saada aikaan resistenttejä kantoja! Tällöin mikään lääke ei enää tehoa jonkun ajan kuluttua, tätä emme halua.
Nii, ja siitä ei muuten ole mitään tieteellistä perustaa, miksi koira pitäisi madottaa ennen rokotuksia. Ihmisillä on kai joskus huomattu, että tietyt rokotteet vaikuttaa huonommin, jos on jotain sisäloisia, mutta koirilla tällaista ei ole huomattu.
Sitä en tiennyt, että käytännössä lähes jokaisella koiralla on suolinkaisinfektio. Suolinkaiset jäävät piileskelemään eläimen kudoksissa lepotilassa aiheuttamatta koskaan minkäänlaista haittaa. Madot heräävät kuitenkin lepotilasta esimerkiksi kun narttu on kantavana. Tällöin ne lähtevät liikkeelle ja mönkivät kohtuun tartuttamaan pienet koiranalut. Tosi suuri osa pennuista saa tartunnan tätä kautta jo ennen syntymää. Nekin jotka säästyvät tältä, voivat saada tartunnan myöhemmin maidon kautta. Nartulle ei kuitenkaan tule välttämättä mitään oireita, vaikka pennuilla on kaikilla tartunta.
Kuva |
Näitä lepotilassa olevia suolinkaisia ei voi matolääkityksillä häätää. Lääkkeet eivät tehoa niihin, joten käytännössä on melko turhaa madottaa tiine narttukoira 42 vuorokaudella, kuten suositukset kuuluvat. Lääke tappaa suolistossa mönkivät madot, mutta ei piileskeleviä matosia. Pennut siis saavat loishäädöstä huolimatta tartunnan emältään. Aika synkkää, jos minulta kysytään :(
Pennuille loistartunta on kuitenkin vaarallinen ja madot voivat johtaa jopa kuolemaan, ennen kuin kakassa voidaan nähdä ensimmäistäkään madon munaa. Pennuilla on siis äärimmäisen tärkeää hoitaa säännöllinen matolääkitys, parasta olisi kahden viikon välein 10 viikkoon asti.
Muuten ei mitään uutta ja ihmeellistä auringon alla...
... paitsi että opiskelen ahkerasti, kuten kuvista näkyy :) Nuo hyönteiset ja punkit nyt menee vielä, mutta niiden matojen kanssa menee todella pää pyörälle!
Mulla hajoo pää ihan just. Ei jaksa keskittyä enää opiskelemiseen tähän aikaan päivästä. Harmittavaa sinänsä, koska olisi luettavana vielä kymmeniä bakteereja, satoja parasiitteja sekä paksu nivaska patologiaa :P
Mut se siitä. Nähdään.
Koskeeko nämä uudet tuulet myös kissoja?
VastaaPoistaPeriaatteessa ne koskevat kaikkia eläimiä!
VastaaPoistaKäytännössä tuo voi kuitenkin olla hankalaa toteuttaa. Esimerkiksi kuka nyt tuotantoeläimillä viitsii tehdä säännölliset ulostenäytteet, kun matolääkkeet voidaan truutata säännöllisesti elukoihin. Ja on sitä paitsi halvempaakin.
Hevosilla se olisi myös tärkeää, koska niillä esiintyy todella paljon resistenttiä, eli lääkkeet eivät enää tehoa loisiin. Sitä paitsi viimeisimmän tutkimuksen mukaan selvisi, että esimerkiksi hevosten heisimadot ovat nykyään tosi harvinaisia. Silti niitä madotetaan 2x vuodessa.
Sopii myös kysyä, miten tuo ulostetutkimus toteutuu ulkokissoilla. Sillä ainakin mun kokemuksen mukaan niillä on jatkuvasti matoja ja lisäksi voi olla hankalaa saada ylipäätään tuoretta näytettä.
Notta semmosta. :)
Noita valkoisia matosia olen päässyt itsekin keräämään lattialta. Luulin ensin, että olivat pikkujyrsijöiden luita, jotka kissat ovat oksentaneet, mutta lähempää tarkasteltuna huomasin niiden liikkuvan.
VastaaPoistaHassu kysymys: Miksei ihmisiä madoteta?
Tuo on hyvä kysymys! Niinpä, miksei ihmisiä madoteta säännöllisesti? Eipä tulisi kenellekään edes mieleen antaa esim. lapsellensa säännöllisesti matolääkettä, vaikka lapsi viihtyisi hiekkalaatikossa ja pistäisi poskeensa kaikkea mahdollista.
VastaaPoistaIhmisillä tutkitaan loiset vain, jos on erityisesti aihetta epäillä, että nyt voisi olla kyseessä matotartunta. Lääkitys tehdään hyvin harkitusti ja vain diagnoosin perusteella.
Jotenkin ihmisten on niin hankala käsittää, että eläimillä pätee samat säännöt. Ihan samalla tavalla matolääke tulisi antaa diagnoosin perusteella, jos tiedetään, mistä matosesta on kyse...
Heh, ne valkoiset matoset, jotka liikkuu, ne on heisimadon jaokkeita, joissa on jäljellä lihassäikeitä. Kyseessä ei siis varsinaisesti oo mato, vaan sen osa. Jaokkeiden sisällä on munat. On arveltu, että jaokkeet liikkuu tällä tavalla päästäkseen kauemmas kakkakasasta, jotta isäntäeläin söisi sen todennäköisemmin. Aika harva esim. lehmä haluaa syödä suoraan kakkaa :)
Lyhyt oppimäärä matosten elämästä. Nää on niin kiehtovia, hih ;)
Kiitos tästä lyhyestä oppimäärästä! Itsekin pidän matoja kiinnostavina juttuina, vaikkein siistä paljoa tiedäkään.
VastaaPoistaOlen ihmetellyt näitä madotusohjeistuksia ja apteekista asiaa kysyessä sain vastaukseksi, että "ne ovat suositukset". Enemmän laiskuudesta tai hatarapäisyydestäni johtuen kissojen madotus on jäänyt vähemmälle. Ja yksi kissoistamme menee selvästi huonovointiseksi matolääkkeestä, mikä on ehkä myös vaikuttanut asiaan.
Oletko sitä mieltä, että omistajien pitäisi luopua "omatoimimadotuksesta" ja madottaa vain eläinlääkärin ohjeen mukaan?
Miten voi olla, että resistenssi kehittyy madottamalla kissoja ja koiria, joilla matoja ei edes ole. Kai resistenssin muodostuminen sentään vaatii kontaktin lääkeaineen ja organismin välillä? Eli kaksi skenaariota on olemassa, kun madottaa pakkausohjeen mukaisesti, ilman ulostetutkimusta: 1) matoja on; 2) matoja ei ole. --> 1) Jos matoja on, ne kuolee ja tässä tilanteessa madotus olisi tehty muutenkin sillä ulostetutkimus olisi positiivinen. 2) Jos matoja ei ole, mikä siellä sitten kehittää resistenssin turhaan annettuun matolääkkeeseen?
VastaaPoistaZona Virago, en oo tainnu muistaa vastata kommenttiisi. Sori.
VastaaPoistaNo, en nyt sanoisi että kokonaan pitäisi luopua, parempihan se on matohäätää koirat säännöllisesti kuin se, että jättää ne kokonaan tekemättä. Kröhöm. *Eräs nimeltämainitsematon bordercollien omistaja punastuu.* Mutta olen sitä mieltä, että pitäisi lääkitä vain eläinlääkärin diagnoosin perusteella, mutta sekin pitäsi hoitaa vähintään sen kaksi kertaa vuodessa. Ei oo siis niin, että ei pitäisi lääkitä ollenkaan :P
Ps. Meidän opettaja sano, että "madottaa" ei oo oikee termi, koska sen mielestä se tarkoittaa et varustetaan koira madoilla, hihii :D Pitää kuulemma sanoo matolääkitä tai loishäätö :D
Anonyymin kyssäriin tuliki vastaus tossa yhdessä postauksessa :)